Avui #joemquedoacasa aprenent sobre la galera en família

Aquests dies en què totes hem de fer confinament a casa per prevenció del #coronavirus és un bon moment per aprendre coses sobre la mar en família. Sempre que fem activitats comentem amb la gent la falta de coneixements sobre el medi marí que tenim a casa nostra. Què penseu vatros? Per nosaltres és molt important que la mar entri a les escoles i se segueixi fent molta educació ambiental i divulgació sobre temes marins. Només coneixent bé el medi marí, ens apassionarem per ell i voldrem conservar-lo, oi?

Avui començarem una sèrie de posts al nostre blog per a oferir-vos recursos per a que treballeu certs temes marins en família, en parella o soles, com vulgueu! El primer de tots serà la nostra amiga la galera (Squilla mantis), un crustaci ben curiós i molt apreciat gastronòmicament, sobretot a la nostra terra.

La galera és un crustaci com les gambes, els llagostins o els crancs que mengem.  Saps que al món podem trobar més de 400 espècies de galeres diferents? Flipa! Avui en dia és molt coneguda, o almenys més coneguda que fa uns anys…encara recordo el primer cop que la vaig veure al plat (jo era ja major d’edat) i vaig pensar “què carai és aquesta gamba aixafada?” jajajaja i mira ara quin dineral paguen per 1kg de galeres!

Quines coses és curiós saber sobre elles?

  • Viuen sempre a zona d’aigües somes (poc profundes vaja) de mars tropicals o calents com la Mediterrània.
  • La major densitat de galeres es troba prop de desembocadures de rius com l’Ebre, el Roine o el Po (Font: La riqueza de nuestros mares: especies de interés para el sector pesquero español, 2008)
  • El seu nom comú es pensa que podria venir de la semblança amb els vaixells anomenats galeres, per l’estructura dels remers. En canvi, el científic ens fa pensar en la mantis religiosa, l’insecte, per la seva semblança física.
  • Té una de les millors visions del món animal, ja que poden veure infrarojos i “veure” la temperatura. Per això hi ha empreses estudiant com aprofitar aquesta tecnologia natural.
  • Els mascles tenen 2 “penis”, és a dir, dues estructures copulatòries per a copular amb la femella.
  • Al final del seu cos, al què seria com la cua, té dues taques per a confondre els seus depredadors, ja que semblen dos ulls. Què espavilada oi?
  • Algunes galeres tropicals tenen la capacitat de fer com una mena de cop de puny o de “kame-hame” molt bèstia dins l’aigua per a caçar i defensar-se (la nostra en canvi té unes pinces que fan com d’arpó). Mireu com pateja al cranc aquesta galera: https://www.youtube.com/watch?v=U11DgbefmQQ o aquí com ho fa amb un bivalve (una cloïssa): https://www.youtube.com/watch?v=i-ahuZEvWH8

Si teniu una estoneta, us recomano veure aquest vídeo en anglès -podeu posar subtítols- que es titula “True facts Galera“: https://www.youtube.com/watch?v=F5FEj9U-CJM

I si us agrada pintar i treballar la vostra part artística, no patiu, tenim un document ben xuli per a vosaltres que hem creat per a les nostres activitats divulgatives sobre la galera (aprofitem per a recordar que les il·lustracions científiques són d’en Toni Térmens de Mà de Llapis, i la resta de dissenys i il·lustracions del nostres dissenyadors Arnau Olesti i Josep Sendra). Descarregueu tant aquesta com la supergalera de la part superior (boto dret damunt i desar imatge), pinteu-les, i si us ha agradat, compartiu-les a les vostres xarxes socials etiquetant-nos @PlànctonDivulgació.

Open chat
Scan the code
Hola! Tens algun dubte?
¡Hola! ¿tienes alguna duda?