A l’hivern bussegem dins els nostres equips

manteniment equips

Salut amics i amigues de Plàncton Diving!

Alguns de vosaltres hem pregunteu sovint sobre el manteniment dels equips de submarinisme. Un equip de submarinisme és un conjunt d’instruments i materials que ens permeten aventurar-nos en un espai on el nostre cos no està dissenyat per fer-ho, i per tant, una fallada d’una part de l’equip pot comportar que la nostra supervivència dins d’aquest espai pot estar compromesa. És així de simple i així de contundent. Us imagineu un astronauta sortint de la nau espacial amb un vestit que tingui defectes? Un equip de respiració que no elimini el CO2? O sense uns guants que l’aïllin del fred espacial?

Els astronautes i els submarinistes ens assemblem en que no som capaços de sobreviure sense els nostres vestits i equips. Hem de ser capaços de poder donar resposta a qualsevol fallo de l’equip, i per això rebem formació. Molts dels exercicis de cursos com l’OWD, Stress and Rescue o Visibilitat Reduïda, entre d’altres, estan pensats per donar resposta a eventuals fallades de l’equip. Però la millor resposta és que l’equip no falli!

Un dels principals pilars en la seguretat dels busseig es basa en la prevenció, i si parlem de l’equip, la millor prevenció és tenir-lo sempre a punt. Als centres de submarinisme ens passem l’hivern revisant els nostres equips, canviant juntes, eliminant incrustacions de calç o restes de sal, engreixant elements que ho necessiten, bàsicament deixant els equips com el dia que van sortir de fàbrica o millor. Jo sempre he dit que no hi ha mals equips, hi ha equips mal mantinguts, i si la nostra seguretat depèn del bon estat de funcionament de l’equip, és una temeritat no fer-ho.

Desmuntar un equip de submarinisme per a fer-li una bona neteja no és difícil, sobre tot si ho fem cada any. El problema ve quan no ho has fet durant uns quants anys, llavors ens trobarem amb dos problemes: no recordem com fer-ho i ens fa por, i hi ha tantes incrustacions que o no som capaços d’obrir o al fer-ho es trenca. De fet, quasi que és millor que passi el segon, perquè així ja no farem servir aquell equip calcificat. És important també disposar de les eines adequades, no es pot treure un cargol hexagonal amb un tornavís. Els equips de submarinisme tenen poques peces, però solen ser molt exclusives, així que millor anem en compte com ho fem i busquem les eines adequades i els kits de manteniment corresponents.

Hi ha empreses especialitzades en el manteniment d’equips de submarinisme, però el problema és que solen ser cares -naturalment el servei que donen ho val-, i si nosaltres no som capaços de fer-ho és d’agrair que algú ho pugui fer, o pot passar que per por a fer servir l’equip deixem de bussejar, i això sí que no és admissible.

Passar una tarda desmuntant i netejant el nostre equip pot ser tant emocionant i gratificant com anar a fer una immersió, i també podem quedar amb els nostres companys d’immersió per a fer-ho plegats. En lloc de buidar botelles d’aire que siguin de Kambrilenk. És un altra manera de gaudir del submarinisme en bona companyia, amb el valor afegit que el nostre equip sortirà revisat i a punt per a fer noves immersions amb seguretat. Recordeu que hi ha el Curs de Manteniment d’Equips SSI, i si ja el teniu podem quedar per a fer un refresh, acompanyat d’un Kambrilenk.

Que trobeu aigües cristal·lines!

Xavi Llambrich, Director Tècnic de Plàncton Diving

Open chat
Scan the code
Hola! Tens algun dubte?
¡Hola! ¿tienes alguna duda?